Ako si ohňostroj uchovať navždy
Fotenie ohňostroja

Mnohí z nás si ozdobia Silvester alebo iné oslavy ohňostrojom. V tom momente sa z neho tešíme, užívame si ho. Trvá však len niekoľko minút a jeho svetielka by ste si určite radi natočili, či nafotili, nech sa naň viete pozrieť znova a znova. Presne pre to vám prinášame tento dobrý návod ako zaznamenávať ohňostroj.

Ohňostroj zachytený na smartfón

Toto bude určite najčastejší spôsob zachytávania ohňostroja. Na druhú stranu treba povedať, že ide o najviac obmedzenú možnosť, aj keď asi najjednoduchšiu. Niektoré telefóny už majú možnosť fotenia ohňostroja zabudovanú v podobe módu fotoaparátu. Ak však takýto mód nemáte, alebo si chcete fotoaparát v smartfóne nastaviť sami, tak takto: vypnite blesk a HDR mód, ISO na 100, maximálne 200 a ideálne použiť statív, nech smartónom moc nehýbete.

Fotenie ohňostroja kompaktným fotoaparátom

Kompaktné fotoaparáty nám poskytujú jednoduché používanie na úkor možností experimentovať. Väčšina z nich má automatický režim a všetko fotí v ňom, prípadne môže mať režim ohňostroj. Zapnite jeden z týchto dvoch módov a pustite sa do toho. Viac pri týchto fotoaparátoch nevymyslíme.

Užitočný pomocník – statív

Aby ste zachytili hlavne farby a dynamiku ohňostroja a nie dynamiku vás a vášho fotoaparátu, bude dobré, keď použijete statív. Ak statív nemáte, nevadí. Improvizujte 🙂 Oprite sa o múrik, položte fotoaparát na strechu auta… proste sa stabilizujte, aby bol obraz jasný a bez pohybu.

Digitálna zrkadlovka je cesta k dokonalosti

Pri tomto type fotoaparátu je predpoklad, že pri správnom použití dosiahnete skvelé výsledky. Tak ako sme si povedali v odstavci vyššie, budete s určitosťou potrebovať statív. Zrkadlovka si statív jednoducho žiada. Pri cene za ňu je cena za bežný statív zlomkom a určite ho použijete aj pri iných fotopríležitostiach.

Prvým krokom k dobrej snímke bude zapnutie manuálneho režimu. Ten vám dá oveľa viac možností nastavení. Nezľaknite sa 🙂 Výsledok bude stáť za to. Prvé čo nastavíme bude čas expozície. Ten by mal byť o niečo dlhší než obvykle, keďže fotíme v zlých svetelných podmienkach. Nie však príliš, keďže ohňostroj samotný je zdrojom svetla. Nebojte sa však aj experimentovať. Niektoí fotografi používajú režim Bulb, pri ktorom je ale potrebná káblová spúšť. Vtedy zostáva uzávierka otvorená, až kým aretáciu na káblovej spúšti neprepnete do exponovania záberu.

Clona je druhým parametrom nastavenia. Nebojte sa pokusov ani tu a sami nájdete možnosť, ktorá sa vám najviac páči. Optimum by malo byť v rozmedzí f/8 až f/16.

Tak ako sme si spomenuli pri smartfónoch, hodnota ISO by mala byť okolo 100, maximálne 200. Viac určite nie. No a vypnutý blesk už snáď netreba ani pripomínať.

Dobrým pomocníkom je aj diaľkové ovládanie. Vyhnete sa tak jemným dotykom fotoaparátu a teda rozmazaným fotkám. Ak diaľkové ovládanie nemáte, môžete použiť samospúsť.

No a na záver ešte jedna dôležitá rada. Tréning robí majstra. Možno sa vám na prvý krát nepodaria skvelé kúsky. Ale minimálne zistíte, čo vám vyšlo, čo sa vám darilo a v čom sa musíte zlepšiť. Držíme palce 🙂 A keby ste potrebovali objekt na fotenie, nájdete ho u nás.

Zdieľať:

HORE

X