Kedy a ako môžete po novom používať pyrotechniku?
Ohnostroj bratislava slovensko

S blížiacim sa Silvestrom sa stále častejšie stretávame s otázkou týkajúcou sa toho, či je pyrotechnika zakázaná. Dôvodom sú práve informácie, ktoré ľudia videli v správach alebo čítali na internete. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, čo všetko sa mení, ako a kedy môžete používať pyrotechniku a užiť si váš ohňostroj.

Novela zákona č. 58/2014 Z.z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorá nedávno vstúpila do platnosti, patrí medzi najprísnejšie v celej Európe. Žiaľ, ohňostroje majú na Slovensku stále viac hlasnejších odporcov. Avšak, treba zdôrazniť, že to nie je úplný zákaz, ako by mnohí mohli myslieť na základe informácií v médiách.

Zákon, schválený NRSR, začne platiť 2. januára 2024. To znamená, že do konca tohto roka sa pyrotechnika predáva a používa podľa starých pravidiel. V praxi to znamená, že tento Silvester si môžete užívať s prskavkami, petardami, ohňostrojmi, rímskymi sviecami a ďalšími pyrotechnickými výrobkami kategórie F1, F2 a F3. Výber a používanie pyrotechniky a ohňostrojov teda nie sú obmedzené.

Zmeny platné od 2024

Príchod nového zákona od 2. januára 2024 by mohla vyznievať, že sa niečo zásadne zmení. Ale ani to nie je úplne pravda. Slovensko sa postupne stáva lídrom v Európe v oblasti zákazov a obmedzení, aspoň čo sa týka pyrotechniky. Od uvedeného dátumu bude zakázaný predaj a používanie zábavnej pyrotechniky F2 a F3 počas celého roka. Kategórie F1, P1 a T1 budú však možné predávať a používať počas celého roka bez ohľadu na efekt zábavnej pyrotechniky. Výnimkou sú živnostníci alebo firmy, ktoré môžu predávať počas celého roka. Osoby, ktoré majú povolenie od mesta alebo obce, môžu pyrotechniku zakúpiť a použiť v prípade, že plánujú jej využitie.

Nový zákon, účinný od 2. januára 2024, však ešte viac presne špecifikoval obmedzenia. Pyrotechnické výrobky, ako sú petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, rímske sviece a iné, budú celoročne zakázané a nemožno ich používať ani na Silvestra. Jednoducho povedané, výrobky zamerané na zvukové efekty končia.

Čo sa teda zakáže?

V praxi to znamená koniec obľúbených petárd DUMBUM či BIG BANG na Slovensku. Všetko, čo vybuchuje, bude zakázané počas celého roka. Kde a ako si majú tieto výrobky zohnať ľudia, ktorí ich používajú na plašenie divej zvery, medveďov, premnožených danielov, či aj len krtkov, nevedno. Pre fanúšikov petárd to znamená poslednú sezónu, kedy môžu bez obmedzení púšťať petardy. Takže tohto Silvestra si plne užite.

Okrem petárd a ich variantov bude však ostatná pyrotechnika na Silvestra povolená, a to v obmedzenom čase od 31. decembra od 18:00 do 1. januára do 02:00. To platí až od roku 2024, takže tento rok si ešte môžeme vychutnať staré pravidlá.

Nie je však len čas obmedzením. Nový zákon taktiež stanovuje povinnosť dodržiavať minimálnu vzdialenosť 250 metrov od citlivých miest, ako sú nemocnice, liečebne, domovy dôchodcov, útulky pre zvieratá a podobné zariadenia.

Po novom bude možné počas roka používať pyrotechniku a ohňostroje kategórie F2 a F3 s povolením obce alebo mesta. Mesto alebo obec musí informovať verejnosť o schválení žiadosti o použitie pyrotechniky a musí označiť miesta, kde je používanie pyrotechniky zakázané.

Od roku 2024 sa pyrotechnika bude predávať podľa prísnejších podmienok. Predajne pyrotechniky budú musieť byť umiestnené v stavebnej budove, a predaj v samoobslužných predajniach bude zakázaný. To znamená, že pyrotechniku budete môcť kúpiť len v špecializovaných predajniach.

Ako vidíte, od budúceho roku nás čaká niekoľko obmedzení. Do konca tohto roka však platia staré pravidlá predaja a používania pyrotechniky, takže si môžete ešte užiť pyrotechniku, ktorú máte radi.

Zdieľať:

HORE

X